On veure un rodeo

el gran espectacle americà

05 de Gener 2021
Un rodeo és un dels espectacles que tots volen veure alguna vegada en directe. Encara que sembli un element central de la cultura americana, s'ha de tenir sort per a poder assistir a un. Forma part de les festes anuals de moltes poblacions. Per tant, només hi ha només un a l'any. Cal investigar amb antelació per a poder integrar-ho en el seu itinerari de viatge. A part dels rodeos festius hi ha lligues professionals, fins i tot una de cowboys homosexuals. A més existeixen restaurants amb espectacle de rodeo i algunes ciutats turístiques que ofereixen un rodeo diàriament en temporada alta.

 

El Rodeo, eix central de la cultura del oest americanà

El rodeo és tant un esport com una exhibició de les habilitats professionals dels vaquers. En conseqüència, sobreviu més cultura vaquera en les zones més seques de l'oest americà on l'agricultura es limita a zones irrigades. Parlem especialment dels estats de Texas, New Mexico, Arizona, Utah, Wyoming i Montana.

Entre els bastidors d'una marrada americana

Certes ciutats tenen una llarga història com a centres de processament o transport del boví. En elles resulta més fàcil trobar-se amb la cultura cowboy. Especialment famoses són Fort Worth i Wichita Falls a Texas, Abilene, Wichita i Dodge City a Kansas, Ogallala a Nebraska, Prescott a Arizona o Cheyenne, la capital de Wyoming.

 

El rodeo és expresió del patriotisme americà

Com a element central de les tradicions americanes, un rodeo també és una celebració de patriotisme. Sempre va acompanyat de l'himne i d'homenatges a la bandera.

Esport, espectcle i  demostració de habilitats profesionals: el Rodeo

La imatge més popular del rodeo és la d'un vaquer muntant a pèl un toro o un poltre salvatge, però aquests són solament les dues disciplines més espectaculars. Les altres potser són menys perilloses, però poc menys espectaculars:
Barrel racing: Carrera a cavall per un circuit marcat per tres barrils.
Calf roping: El vaquer ha d'atrapar un vedell amb el llaç des del cavall, tirar-lo al sòl i lligar-li les potes en menys temps possible.
Team roping: Més o menys, el "calf roping" en parelles de vaquers.

Veure un rodeo als Estats Units

També hi ha objeccions de defensors de drets animals contra el rodeo, però la majoria reconeix que hi ha abusos molt més greus i que el perill de lesions és bastant major per al vaquer que per als animals. De fet, de tots els rodeos surt algun participant ferit.

Les noies també participen en els rodeos

Si esteu planejant un viatge pels Estats Units, podeu consultar les webs següents per a investigar dates i llocs per a assistir a un rodeo:
Professional Rodeo Cowboys Association
National Rodeo Association
International Gay Rodeo Association
Rodeo Ticket (inclou rodeos no professionals)
Texas Bob (pàgina particular de rodeos a Texas)

Ambient autèntic en un rodeo a l'oest dels Estats Units
Als nostres viatges amb moto de Costa a Costa sempre incluim la visita a un rodeo a Wyoming. És un autèntic espectàcle, amb Hot Dogs, hamburgueses, cerveses i música country.