Viatjar pels Estats Units

informació pràctica per a tots els viatgers

Tot el que has de saber abans d'emprendre un viatge amb moto pels Estats Units.


1. Passaport i entrada al país

2. Aduanes

3. Clima, roba i l'ús del casc

4. Diners

5. Horaris

6. Franges horaries

7. Preus

8. Propines

9. Seguritat personal

10. Costums

11. Corrent elèctric

12. Idioma

13. Salut

14. Comunicacions

15. Urgències

16. Telèfons útils

17. Conduir als Estats Units

18. Taules de conversió

 

1. Passaport i entrada al país

Als ciutadans europeus se'ls exigeix portar el passaport en regla però no necessiten visat (sempre quan l'estada sigui inferior a 90 dies i en possessió d'un bitllet de tornada). El passaport ha de ser de lectura electrònica, que el govern espanyol expedeix des de Juliol del 2003. Abans de la sortida cal demanar l'autorització d'entrada als Estats Units per Internet, anomenat ESTA. La sol·licitud costa 14 Dòlars, pagables amb targeta de crèdit. Rumbo 66 - Cruzando Continentes farà tots els tràmits per als seus clients i els enviarà l'autorització per correu electrònic. No és obligatori però aconsellem imprimir l'autorització i portar-la-hi.

No busqueu la web oficial per google: Molts dels resultats són llocs enganyosos - agències que fan el mateix tràmit però cobren cinc o vuit vegades més. L'únic enllaç correcte a la web oficial és https://esta.cbp.dhs.gov.

A l'arribada al primer aeroport americà cal passar pel control d'immigració. La intensitat dels controls depèn de la situació política actual, últimament es respira un ambient bastant relaxat. En el control d'immigració revisaran el passaport, tiraran una foto del viatger i escanegen les seves petjades. Habitualment pregunten per l'objectiu, la destinació i la durada del viatge.

El permís de conduir espanyol vàlid és suficient per a portar una moto als Estats Units. No és necessari portar el permís internacional.

Tornar a l'índex

2. Aduanes

No es permet l'entrada al país amb fruites o verdures, carn, terra o animals. Es pot importar lliurement 200 cigarrets i un litre d'alcohol. Durant el vol intercontinental us lliuraran un formulari de la declaració de duanes. Cal omplir-ho i lliurar-ho al control de duanes, després de recollir l'equipatge i passar pel control d'immigració. A l'arribada al primer aeroport dels Estats Units cal recollir l'equipatge i passar-lo personalment pel control de duana. Si s'agafa un vol de connexió cal lliurar l'equipatge una altra vegada.

Tornar a l'índex

3. Clima, Roba i l'ús del Casc

Les nostres rutes creuen diverses zones climàtiques. Per tant, hem d'estar preparats per a qualsevol mena de temps, calor, fred i pluja. És imprescindible portar roba d'aigua. Al costat de la moto de lloguer ens lliuren dos cascos però evidentment, cadascun aquesta lliure per a portar el seu si ho prefereix. Cada viatger pot portar una maleta que es transportarà en el vehicle de servei.

L'ús del casc és obligatori en la meitat dels estats. Per raons de seguretat personal recomanem portar-ho sempre posat.

En tots els estats blaus menys Illinois i Iowa hi ha restriccions d'edat, normalment els passatgers de menys de 21 anys han de portar casc també. A Florida i Michigan només es pot anar sense casc si es disposa d'una assegurança d'accidents.

Mapa de l'obligació de portar casc als Estats Units
Als estats marcats amb vermell, l'us del casc és obligatori. Als estats blaus no ho és per passatgers a partir dels 21 anys.

Tornar a l'índex

4. Diners

Com se sap, l'ús de la targeta de crèdit està molt estès als Estats Units i per tant la millor manera de manejar els diners. No obstant això, també hi ha zones remotes i rurals on l'ús de la targeta aquesta sorprenentment limitat. Hem de portar una mica de diners en efectiu. Ho podem canviar en el nostre banc habitual a Espanya o treure'l amb la targeta de crèdit dels caixers automàtics (anomenades “ATM”) que es troben en els centres comercials i les gasolineres. No resulta molt car (aproximadament 1,50 $ per a cada operació) i la taxa de canvi és bona. Les màquines normalment indiquen la comissió abans d'acabar l'operació. En cas de perduda de la targeta de crèdit hem de cridar urgentment a la companyia per a bloquejar el seu ús. (American Express: 1-800-548-4800, MasterCard: 1-800-826-2181, Visa: 1-800-336-8472 ).

Els bitllets de dòlars americans

Tornar a l'índex

5. Horaris

Els horaris de comerços, bancs i restaurants varien segons l'estació de l'any i la regió. Molts centres comercials obren 24 hores, uns altres tanquen a mitjanit. Museus i institucions estatals solen obrir de les 9 a les 17. En general es menja més aviat que a Espanya, sobre les 13.00 i el sopar es pren sobre les 18.00 o 19.00 h.

Tornar a l'índex

6. Franges horaries

Als EUA continentals existeixen quatre franges horàries. Durant les nostres rutes creuem alguna vegada una frontera horària i haurem de canviar l'hora del nostre rellotge. La Ruta 66 per exemple creua tres zones horàries. Amb l'arribada a Chicago hem de retrassar el rellotge per 7 hores. Entrant a Nou Mèxic seran 8, i a partir d'Arizona seran 9 hores.

Les franges horàries dels Estats Units

Tornar a l'índex

7. Preus

El preu del dòlar ha arribat a nivells favorables, amb el resultat que un viatge pels Estats Units surt força econòmic. No obstant això, per raons econòmiques o fiscals els preus d'alguns productes poden diferir bastant dels preus espanyols. La gasolina resulta més barata, els preus de cigarrets i begudes alcohòliques solen estar una mica més elevats que a Espanya, mentre es compri aquests productes a les botigues especials, tipus “estanc”. Comprar tabac en un bar pot sortir bastant costós. En general, els preus tendeixen a variar més d'un lloc a l'altre que a Europa. El combustible pot costar fins a 10 cèntims menys per litre en la gasolinera del costat.

Tornar a l'índex

8. Propines

Les factures dels restaurants no inclouen el servei. És gairebé obligatori afegir una propina d'un 18% de l'import total. En alguns restaurants ja inclouen la propina com "service" o "gratuity" en la factura. S'ha de controlar la nota abans de pagar. Deixar propina és un gest social molt important, ignorar aquesta regla pot ser considerat un acte ofensiu.

Tornar a l'índex

9. Seguretat personal

Els Estats Units són un país segur per al viatger. No obstant això s'ha d'aplicar sempre el sentit comú, no lluir joies o diners i no deambular sol a la nit en zones de poca gent i il·luminació. Les ciutats grans solen tenir barris menys segurs que evidentment hem d'evitar. Els robatoris als hotels són poc habituals però s'ha de tancar la porta amb clau i no deixar objectes de valor a la vista. Cal tancar bé els vehicles i lligar les motos amb cadenes.

Tornar a l'índex

10. Costums

Els costums dels Americans són molt semblants a les europees. Estan molt acostumats a tractar amb estrangers amb coneixements limitats de l'anglès. Usant sovint les paraules màgiques “please” (si us plau) i “thank you” (gràcies) podem estar segurs de rebre un bon tracte per tot arreu.

Molts restaurants de preu moderat no serveixen alcohol, ni vi ni cervesa. Per a saber més sobre la lleis i regles del consum d'alcohol a Amèrica consulta el nostre blog. Als restaurants les converses es mantenen en privat.

Moltes zones dels Estats Units pateixen incendis a l'estiu. Hem d'estar especialment cautelosos amb els cigarrets. El consum de tabac en públic està molt restringit per les lleis. No obstant això, les normes varien d'un lloc a un altre. Per a no equivocar-se és aconsellable observar el comportament dels vilatans.

Els Estats Units són un país molt net. Ens adaptarem i no deixarem escombraries ni als carrers de les ciutats ni en la natura.

Tornar a l'índex

11. Corrent elèctric

El corrent és de 110 volts i els endolls tenen dues patilles planes. Els adaptadors s'han de comprar abans de sortir a Espanya. La majoria dels aparells elèctrics no funcionaran als Estats Units. No obstant això es pot carregar les bateries de la càmera o del mòbil amb 110 volts, simplement trigarà temps més a carregar-se.

Adaptador a l'endoll americà

Tornar a l'índex

12. Idioma

Qualsevol viatge a l'estranger resulta més gratificant coneixent l'idioma dels autòctons. No obstant això podeu viatjar amb el grup sense cap problema no sabent gens d'anglès. Els americans solen ser molt simpàtics amb turistes estrangers. A les ciutats més grans i en les zones del sud hi ha prou immigració llatina, trobarem molta gent de parla hispana i podem escoltar estacions de ràdio o de televisió en castellà.

Tornar a l'índex

13. Salut

Una bona assegurança de viatge és imprescindible per a viatjar amb moto pels Estats Units. Els serveis mèdics són excel·lents però molt cars. En cas d'urgència ens dirigim immediatament a l'hospital més pròxim però procurem de contactar al més aviat possible amb la companyia asseguradora. Per tant és important tenir la documentació de l'assegurança a mà. Habitualment els hospitals demanen el pagament immediat del tractament amb targeta de crèdit. Una vegada tornat a Espanya cal demanar la devolució de l'import a la companyia d'assegurances i presentar tota la documentació.
Cal portar medicines personals en quantitats suficients per a cobrir tota l'estada. Per a evitar malentesos amb les autoritats és aconsellable portar-les dins de l'envàs original.

Tornar a l'índex

14. Comunicacions

A. Telefonia

Si el vostre mòbil és de tres bandes funcionarà sense problemes als EUA. Evidentment, les trucades en roaming surten cares. Per a evitar sorpreses, és molt aconsellable anul·lar l'enviament de dades en roaming a través de la configuració de l'aparell.
Gairebé tots els hotels i molts restaurants, bars, etc. ofereixen servei wifi gratis. En alguns hotels pot ser de pagament.
La manera més econòmica de realitzar trucades a Espanya és usant serveis gratuïts a través del wifi com whatsapp o skype. Altres opcions són comprar una targeta SIM americana (uns 20 Dólars) o parlar amb la vostra companyia de quins plans de roaming ofereix.
El número d'emergències és el 911.

B. Internet

En molts hotels hi ha ordinadors reservats per als clients. Gairebé tots disposen d'un sistema wifi per a connectar portàtil o mòbil. L'ús de serveis de grans quantitats de dades com el streaming, pot ser limitat o de pagament en alguns hotels.

C. Serveis Postals

Totes les ciutats disposen d'una oficina de correus, on es pot adquirir els segells. Una postal o una carta via aèria sol trigar entre una i dues setmanes per al seu lliurament a Espanya.

Tornar a l'índex

15. Urgències

En cas d'urgència, el número de telèfon 911 facilita serveis de policia, assistència mèdica o bombers. Si no es parla anglès es pot demanar un agent que parli castellà. Hem de donar indicacions clares sobre la mena d'urgència, el lloc exacte i possibles ferits.

Tornar a l'índex

16. Telèfons útils

Urgències: 911
Assistència per a estrangers (en 140 idiomes): 1-888-87-1-4636
American Express: 1-800-548-4800
Mastercard: 1-800-826-2181
Visa: 1-800-336-8472
Ambaixada d'Espanya als EUA: 1-202-452-0100
Consolat espanyol de San Francisco: 1-922-2995
Consolat espanyol de Los Angeles: 1-938-0158

Tornar a l'índex

17. Conduir als Estats Units

Els Estats Units són un país de motoristes. Fora de les grans aglomeracions es condueix d'una manera molt tranquil·la i relaxada. Ningú corre i generalment hi ha un comportament molt cordial entre els conductors. Les normes de trànsit difereixen una mica de les europees. A més varien d'estat a estat.
Abans d'emprendre el viatge amb nosaltres, us informaré de les particularitats del trànsit als Estats Units. Hi ha uns quants detalls que funcionen de manera diferent. Per a la vostra seguretat en la carretera és molt important estar al cas.
Fins i tot el funcionament de les gasolineres és diferent. En el nostre
blog us expliquem com funcionen.

Tornar a l'índex

18. Taules de Conversió

Per a descarregar-te una fulla en format pdf amb les taules de conversió de milles, milles per hora, galons, peus, fahrenheit i dòlars, fes clic aquí, amb el botó de la dreta i triï "guardar destinació com".

Tornar a l'índex