viatjar amb moto pels Estats Units:

Consells per orientar-se per les Carreteres Americanes

28 de Gener 2021
A primera vista, el mapa americà revela una xarxa de carreteres principals bastant rectangular. Això val especialment per a les grans planes que ocupen el centre dels Estats Units i el Canadà. L'exemple mostra els estats de Kansas i Oklahoma. S'observa clarament que hi ha poques carreteres diagonals en una xarxa orientada en els quatre punts cardinals.

Mapa de carreteres d'Oklahoma i Kansas
En zones de més obstacles naturals com les cadenes muntanyenques o els deserts la imatge canvia. El mapa de l'Altiplà del Colorado entre Utah i Arizona mostra una quantitat de carreteres molt reduïda i un ordre molt menys regular. Les vies eviten els obstacles naturals i s'orienten per la distribució de la població.

La xarxa de carreteres a Arizona i Utah
Les complicacions per al viatger comencen amb un sistema de senyalització diferent a l'europeu. Els senyals dirigeixen molt menys a ciutats importants. En canvi, en molts casos es limiten a indicar els punts cardenals i la numeració de la carretera.
Cal estar ben orientat per a saber interpretar els senyals de la següent imatge.

Senyals de carreteres intraestatals, "business" i estatals.
Hi ha un ordre jeràrquic de les carreteres. Les 70 "Interstate Highways", abreujades "I" o "IS" són carreteres federals de llarga distància. La més llarga, la IS-90 suma 4.861 quilòmetres de Boston a Seattle i creua 13 estats. És una autèntica carretera de Costa a Costa. Les Intraestatals tenen un mínim de dos carrils per direcció i estan indicades per senyals blaus. Les "business loop" o "business route" senyalitzades en verd dirigeixen a les zones comercials de grans o petites ciutats. Després tornen a fusionar-se amb l'autovia.

Les senyals de carreteres intraestatals i business loops

En termes generals, les carreteres amb nombres parells van d'est a oest i els imparells de nord a sud. El que s'ha dit no significa que una carretera no pugui seguir una altra direcció en algun tram. En el mapa s'observa un llarg tram de la Interstate 74 a Carolina del Nord com segueix de nord a sud. A més, alguns trams porten noms propis. Els que viatgen amb mi per la Ruta 66 coneixeran per exemple la "Kennedy Expressway" a Chicago, un tram de la IS-90.

Exemple de la IS 74 a Carolina del Nord
El segon nivell formen les carreteres estatals, típicament indicades per senyals en blanc i negre. Poden estar construïdes com a autovies amb punts d'accés o com a carreteres de dos carrils amb semàfors i senyals de "Stop". El grau d'ampliació pot variar constantment entre zones urbanes i rurals. Per a gaudir d'un viatge sobre rodes són molt preferibles davant les Interestatals. Sovint canvien de denominació quan travessen una frontera d'estats, com la Ruta del Pacífic (HW 101 o HW 1). Senyals de color indiquen carreteres històriques o turístiques.

La Highway 101, la ruta del Pacífic

Crec que el que s'ha dit ha deixat prou clar que una bona orientació i un planejament dels itineraris són imprescindibles per a viatjar per les carreteres americanes. El GPS evidentment pot ajudar, però no ofereix l'opció "per la carretera més bonica". El mapa següent mostra tota la xarxa de carreteres dels 48 estats continentals. Les Intraestatals s'indiquen en blava, les altres en vermell.
Xarxa de carreteres dels Estats Units continentals

Els viatges moteros en grup al 2021

Els Alps amb Moto: del 11 al 19 de Juny 2021
Coast to Coast amb Moto: del 05 al 24 de Juliol 2021
La Ruta 66 de Chicago a Los Angeles: del 31 de Juliol al 15 d'Agost 2021
La Ruta 66 de Chicago a Los Angeles: del 11 al 26 de Setembre 2021

En moto per la Ruta 66 a Missouri